Агнешка дроб-сърма / 6 порции /
1/2 агнешки комплект + половината от тънките черва
100грама ориз
1 голяма глава стар лук
2 - 3 супени лъжици домати
50 мл олио
Джоджен, черен пипер на зърна, магданоз, сол на вкус
1. Белият дроб, черният дроб и сърцето се поставят на котлона в студена вода да кипнат.
2. Когато кипнат водата се изхвърля,, дреболиите се измиват отново добре със студена вода , заливат се с около 2 литра студена вода и се оставят да врат около половин час
3. В отделна тенджерка по същия начин с сваряват и червата.
4. Дреболиитесеизваждат от бульона, оставят се да поизстинат и се нарязват с остър нож колкото може по-ситно.
5. Олиото се загрява и нарязаните дреболии се запържват за около 5 минути, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица.
6. Прибавя се измития ориз и пърженето продължава още 5 минути.
7. Прибавя се ситно нарязания лук, разбърква се и се пържи още 2 - 3 минути.
8. Прибавят се доматите, счукания черен пипер, джоджена и магданоза и се посолява на вкус.
9. Дроб-сърмата се изсипва в тавичка, изравнява се и се залива с вода в отношение 3:1 спрямо ориза.
10. Пече се на 180 С около половин час /докато оризът набъбне и дръпне водата/.
11. По желание може да се направи заливка с 2 яйца, кисело мляко и брашно като на мусака. /виж мусака/
12. Сервира се топла, с пресен чесън и 2 - 3 супени лъжици кисело мляко.
13. Може да е използва и като гарнитура за агнешко печено /виж Агнешко по Гергьовски/
14. Време за приготвяне - 2 часа
15. Енергийна стойност - 444 ккал/порция
16. За диабетици - 1 ХЕ/порция
|