Агнешко печено по гергьовски(8 порции)
2 килограма агнешко(бутче или плешка)
1 супена лъжица олио
Сол на вкус
1. Месото се измива добре и се оставя цяло(не се реже на порции).
2. Поставя се в тава за печене и се посолява на вкус от всички страни.
3. Намазва се по всички повърхности с олио.
4. На дъното на тавата се налива 1 чаена чаша вода, толкова колкото да покрие дъното на височина около 1 сантиметър.
5. Тавата се завива с домакинско фолио, което се запечатва по ръбовете й така, че да не изпуска парата при печенето.
6. Пече се на 180 - 200 градуса под целзии в продължение на два и половина часа.
7. 10 минути преди края на печенето тавата се изважда, фолиото се сваля и тавата се връща обратно във фурната, за да може месото да се зачерви и да хване коричка.
8. Сервира се цяло или предварително се нарязва на порции.
9. Гарнира се с пресни зеленчуци.
- Време за приготвяне: 2 часа, 45 минути
- Енергийна стойност: 400-450 калории на порция.
- За диабетици: 0 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|