Агнешко със спанак(4 порции)
1/2 килограм агнешко месо(ребра, плешка или бут)
50 милилитра олио
1 супена лъжица червен пипер
450 грама замразен спанак или 1 килограм пресен спанак
1 глава стар лук
1 супена лъжица брашно
2-3 супени лъжици домати от буркан или 1 малък пресен домат
Сол на вкус
1. Нарязаното на порции месо се поставя в олиото, леко се посолява и се изпържва докато започне да се зачервява.
2. Котлонът се оставя на ниска степен и към месото се прибавя ситно нарязаният лук като постоянно се бърка с дървена лъжица.
3. След около половин до една минута се добавя червеният пипер, разбърква се и веднага се залива с топла вода така, че да покрие месото.
4. Вари се на бавен огън около 1 час(до готовност на месото). Ако е необходимо по време на варенето може да се добави още малко вода.
5. Прибавя се спанакът, нарязан на ситно
6. Разбърква се добре и се оставя да ври още 20 мин.
7. Добавят се 2-3 супени лъжици домати.
8. Ястието се сгъстява с една супена лъжица брашно, размито предварително в студена вода, което се прибавя при непрекъснато бъркане.
9. Важно е да се знае, че яденето не се нуждае от никакви подправки!!!
10. Сервира се по желание с 1-2 супени лъжици кисело мляко.
- Време за приготвяне: ~ 1,5 - 2,0 часа
- Енергийна стойност: 350 калории / порция
- За диабетици: 1/2 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|