Зимно балканджийско ядене(капама - 4 порции)
300 грама свинско месо(най-добре ребра)
300 грама телешко месо
400 грама пилешко месо(най-добре бутчета или крилца)
1 чаена чаша ориз(150 грама)
1 кисела зелка
50 милилитра олио
7-9 сушени сини сливи
1 парче салам "Петрохан"
Чубрица
Черен пипер
Дафинов лист
1. Месото се нарязва на порции така, че от всеки вид да има по едно парче. Запържва се в дълбока тенджера в олиото, като много леко се посолява.
2. След като месото се зачерви от всички страни се изважда от тенджерата и, в същото олио, се запържва измитият ориз, докато зърната станат почти прозрачни.
3. Към ориза, при непрекъснато бъркане, се прибавя ситно нарязаната зелка.
4. При непрекъснато бъркане се пържи 5 минути и се прибавят чубрицата и черният пипер на зърна.
5. Месото се разпределя равномерно на дъното на тава за печене.
6. Върху него се изсипва зелето с ориза и се разпределя равномерно.
7. Тук-там, дълбоко в зелето, се поставят цели сините сливи и парчета нарязан "Петрохан"
8. На 2-3 места, в дълбочина, се поставят по едно листенце дафинов лист.
9. Яденето се залива със студена вода в съотношение 3:1 спрямо ориза(тоест - 3 части вода към 1 част ориз).
10. Тавата се запечатва добре с алуминиево фолио и яденето се пече на 170-180 градуса по Целзий, не по-малко от 2 часа и 15 минути.
11. Не се отваря по време на печенето, не бива да хваща кора отгоре, или да се зачервява.
- Време за приготвяне: 2,5 - 3,0 часа
- Енергийна стойност: 700 калории на порция
- За диабетици: ~ 2,5 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|