Кюфтета по селски (4 порции)
600 гр. Кайма или смляно свинско месо
1 голяма глава стар лук
1 - 2 супени лъжици олио
10 - 15 зълна черен пипер,сол на вкус,чубрица, магданоз
2 чаени лъжички шарена сол или сминдух
1. Лукът се нарязва колкото може по на ситно, поръсва се с 1- 2 щипки сол и се смачква с ръце колкото може повече, така, че да пусне повече сок и да омекне.
2. Прибавят се каймата, подправките, сол на вкус и около половин кафена чашка вода.
3. Каймата се омесва с ръце поне 10 минути, като по време на месенето може да се добави още малко вода.
4. Оставя се да престои в хладилник поне 1 -2 часа, а може и до следващия ден
5. От каймата се оформят средно големи кюфтета - от посоченото количество трябва да направите около 12 кюфтета.
6. В тавичка, предварително намазана с олио се подреждат кюфтетата, като всяко се намазва олио и леко се сплесква.
7. На дъното на тавата се налива вода, колкото да го покрие и кюфтетата се пекат в предварително загрята на 180 С фурна около половин час./докато започнат да се зачервяват./.
- Време за приготвяне - 1 час
- Енергийна стойност - 485 ккал/за порция от три кюфтета
- За диабетици - няма хлебни единици
|