Лещена яхния
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Леща яхния  за 4 порции

-250 грама леща
-1 глава стар лук
-1 зелена чушка
-1/2 морков
-1 супена лъжица брашно
-5 супени лъжици олио
-1 супена лъжица червен пипер
-5-6 супени лъжици настъргани домати
-Девисил, целина, мащерка и сол на вкус
1.    Изчистената леща се залива със студена вода и се оставя да кипне на котлона.
2.    След като ври 2-5 минути се залива със студена вода и отново нелколкократно се измива.
3.    Залива се със студена вода в съотношение 1:2 до 1:3 и се оставя да заври.
4.    След като заври се добавят предварително нарязаните на ситно лук, чушка и морков.
5.    Не се соли, докато не се свари почти напълно.
6.    Подправя се с девисил, целина и мащерка.
7.    Запръжката се прави като олиото се загрява и в него се пържи до златисто една супена лъжица брашно. След това на много слаб огън се добавя червеният пипер и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица - доматите. Ако те са от буркан не е нужно пърженето да продължава. Ако са пресни се запържват 3-5 минути на умерена температура(средна температура на котлона Ви).
8.    Така направената запръжка се изсипва в сварената леща и се разбърква енергично. По желание може да се добави счукан чесън и оцет при сервиране.
-    Време за приготвяне:  ~ 1 час
-    Енергийна стойност:  400 калории на порция.
-    За хора с диабет:  ~ 3 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.

Лещена яхния - рецепта

GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви