Маков сладкиш / 12 порции /
100 гр маково семе
100 мл олио
300 мл пресно мляко
130 гр захар
270 гр брашно
100 гр чисто масло
3 супени лъжици какао
1 бакпулвер
1. В купа се поставят брашното, захарта, маковото семе и бакпулвера и се разбърква добре на сухо.
2. Прави се кладенче и в него при постоянно бъркане с дървена лъжица се прибавят олиото и млякото.
3. Сместа се разбърква добре докато стане напълно гладка и се изсипва в тавичка, предварително намазана с малко от чистото масло.
4. Пече се 30 мин в предварително загрята на 180 С фурна
5. След изважсане се прехвърля в тортена чиния и се изчаква да изстине напълно.
6. Приготвя се глазура от 3 супени лъжици какао, 3 с.л захар, 3 с.л вода и маслото, като посочените продукти се разтопяват на слаб котлот докато се получи нещо като разтопен шоколад.
7. Топлата глазура си излива върху студения сладкиш.
- Време за приготвяне - 1ч 30 мин
- Енергийна стойност - 241 ккал/порция
- За диабетици - 3 ХЕ/порция
|