Мусака
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Мусака(6 порции)

500 грама свинско месо(бут или плешка)
500 грама картофи
1 голяма глава стар, червен лук
50 милилитра олио
5-6 супени лъжици домати
1 чаена лъжичка суха чубрица
10 зърна черен пипер
7-8 стърка магданоз
Сол на вкус
За заливане: 2 яйца, половин буркан кисело мляко, 2-3 супени лъжици брашно
1.    Свинското месо се смила или се използва готова кайма, която се запържва в олиото с няколко лъжици вода за 3 до 5 минути.
2.    Когато каймата промени цвета си се прибавят предварително нарязаните на дребни парченца картофи и се посолява на вкус.
3.    Разбърква се, пърженето продължава още 2-3 минути след което се добавя ситно нарязаният лук.
4.    Разбърква се и се пържи още 2-3 минути
5.    Добавят се доматите, чубрицата, счуканият черен пипер и пресният магданоз.
6.    Разбърква се и сместа се изсипва в правоъгълна тавичка, изравнява се, добавя се половин кафена чашка вода.
7.    Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече 30-40 минути на 180 градуса.
8.    След това фолиото се сваля и печенето продължава още 10 мин.
9.    За заливката се разбиват с вилица две яйца, добавя се половин бурканче кисело мляко, 2-3 супени лъжици брашно и сол на вкус.
10.    Сместа се излива върху запечената мусака и се пече още 10-15 минути, докато се зачерви отгоре.
-    Време за приготвяне: ~ час и половина
-    Енергийна стойност: 458 калории на порция
-    За диабетици: ~ 2 ХЕ(Хлебни Единици) на порция

Мусака - рецепта

GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви