Постна супа от тиквички със зелени джанки(4 порции)
1/2 килограм тиквички
1 глава стар лук
Половин морков
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица ориз
Сол на вкус
1/2 връзка копър
10-15 зелени кисели джанки
1. В тенджера се поставя около литър и половина вода да заври
2. Към заврялата вода се прибавят предварително нарязаните на кубчета тиквички, ситно нарязания лук
3. След 20 минути, когато зеленчуците омекнат, се посолява на вкус и се добавя ориза.
4. След като ориза се свари се прибавят джанките и след 4-5 минути, когато омекнат, леко се размачкват.
5. Чорбата се сгъстява с 1 супена лъжица брашно, размито в студена вода.
6. След сваляне от котлона се поръсва ситно нарязания копър. Може да се консумира и изстудена в хладилник. Много добра за летните месеци.
- Време за приготвяне: 40-50 минути
- Енергийна стойност: 55 ккал/порция
- За диабетици: 1/2 хлебна единица на порция
|