Пролетни картофи(4 порции)
1 килограм пресни картофи
50 милилитра олио
25 грама чисто масло
1 кофичка кисело мляко
2-3 скилидки чесън или 1-2 стръка пресен, копър, сол на вкус
1. Добре измитите картофи се нарязват на колелца с дебелина сантиметър и половина без да се белят. По желание можете и да ги обелите.
2. Поставят се в тефлонова тенджера, прибавя се олиото, маслото, сол на вкус и една чаена чаша вода.
3. Разбъркват се добре и се оставят да заврат.
4. Когато заврат се разбъркват още един път, котлонът се намаля на слаба степен, тенджерата се захлупва и не се отваря приблизително 15 минути.
5. Към 15-тата минута се проверява дали са готови като се набождат с вилица.
6. Приготвя се заливка от киселото мляко, счукания чесън, копъра и сол на вкус.
7. Картофите се сервират в плитка чиния и се заливат с млякото още докато са топли.
- Време за приготвяне: Около половин час.
- Енергийна стойност: 400 калории на порция.
- За диабетици: 3,5-4,0 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|