Пълнени чушки с месо(4 порции)
500 грама кайма, смес
700-800 грама зелени чушки, пресни
70 грама ориз
25 милилитра олио
1 глава стар червен лук
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 супена лъжица брашно
Сол на вкус, 10 зърна черен пипер, чубрица, пресен магданоз
1. Лукът се нарязва на ситно и се смачква с малко сол, за да си пусне сока.
2. Прибавя се каймата и измитият ориз.
3. Прибавят се ситно нарязаният магданоз, чубрицата, счуканият черен пипер, сол на вкус.
4. Добавя се 1 кафена чашка вода и каймата се омесва с подправките както е сурова.
5. Чушките се измиват, изчистват се от дръжките и семките и всяка се набожда на 5-6 места с игла или шишче за месо.
6. Чушките се пълнят плътно с каймата, запечатват се, като се потапят в брашно и се нареждат плътно в дълбока тенджера.
7. Заливат се със студена вода така, че да ги покрие.
8. Добавя се олиото и 1 щипка сол.
9. Захлупват се с обърната чиния и, след като заврат, се оставят да се варят на слаб огън около 1 час.
10. Накрая се приготвя застройка от жълтъка на 1 яйце, разбит с половин кофичка кисело мляко и 1 щипка лимонтузу. Застройката се изсипва при чушките, тенджерата се раздрусва добре с 2 ръце и се оставя на изключен котлон.
- Време за приготвяне: 1 час и половина
- Енергийна стойност: 500 ккал/порция
- За диабетици: 2 хлебни единици на порция
|