Ягодово желе(6 порции)
0,5 килограма пресни ягоди
400 милилитра вода
5 чаени лъжици фруктоза
2 пакетчета от по 10 грама желатин
1. Ягодите се измиват добре, дръжките се отстраняват и се кипват за 3-4 минути в 200 милилитра вода
2. Прецеждат през гевгир, като леко се притискат с лъжица без да се претриват така, че да се отдели само сока.
3. Към прецедения сок се прибавят 5 чаени лъжички фруктоза.
4. Желатинът се накисва предварително в 200 милилитра студена вода, след което се загрява на водна баня до пълно разтваряне.
5. Разтопеният желатин се прибавя към топлия сок и се разбърква добре.
6. Получената смес се разлива в 6 прозрачни купички или чаши, като на дъното на всяка чаша се поставят по няколко пресни ягоди.
7. Оставя се в хладилник, докато се стегне напълно.
- Време за приготвяне: 45 минути.
- Енергийна стойност: 50 ккал/порция.
- За диабетици: 1 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|