Ориз
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Информация за ориза

Оризът е ценна храна. Неговата смилаемост и усвояемост е по-голяма от тази на всички други зърнени храни. Лесната му смилаемост се дължи на незначителното количество целулоза, поради което е полезен при възпалителни заболявания на стомаха и червата. Въглехидратното му съдържание е високо(главно нишисте), което, консумиран в големи количества, го прави неподходящ за хора с диабет.  Полезен и препоръчителен е при заболявания на черния дроб, жлъчката, хипертония, сърдечна декомпенсация, бъбречни увреждания, кожни и алергични заболявания. Когато оризът се вари с много вода, която след това се изхвърля, той загубва част от нишестето си, става по-лесно смилаем и по-малко калоричен.
GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви