Селска зимна чорба(куркуда - 4 порции)
200-300 грама свинско месо. Може кокали или кайма
5-6 големи листа кисело зеле
1 глава червен лук
1/2 кафена чашка ориз
1-2 супени лъжици домати от боркан
Чубрица
250 милилитра зелева чорба
1. Около 1 литър вода се кипва заедно със свинското месо накълцано на дребно, кокалите или каймата.
2. След около половин час се прибавят ситно нарязаният лук и ситно нарязаните зелеви листа.
3. След около 20 минути се добавя измитият ориз.
4. Когато оризът е почти сварен се добавя зелевата чорба, доматите и, ако е необходимо, сол.
5. Подправя се с чубрица и, по желание, с черен пипер и стрити сухи люти чушлета.
6. Яде се гореща.
- Време за приготвяне: ~ час и половина
- Енергийна стойност: 124 калории на порция
- За диабетици: по-малко от половин ХЕ(Хлебна Единица) на порция. Изключително полезна е, защото зелевият сок съдържа растителен инсулин.
|