Шкембе чорба
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Шкембе чорба(10 порции)

600-700 грама телешко шкембе
300 милилитра прясно мляко
50 милилитра олио
2 супени лъжици брашно
10 зърна черен пипер на зърна, 1-2 дафинови листа, магданоз, сол на вкус
1.    Шкембето се почиства и измива много добре на течашта вода.
2.    Нарязва се на парчета с големина 10х10 сантиметра и се поставя в студена вода без сол на котлона, докато заври.
3.    Когато заври водата се изхвърля, шкембето отново се измива много добре, поставя се в автоклавна тенджера и се залива с около литър и половина вода.
4.    Прибавят се черният пипер на зърна и дафиновият лист.
5.    Автоклавира се 30-40 минути.
6.    След като поизстине парчетата шкембе се изваждат, нарязват се колкото може по на ситно и се връщат в бульона. Посолява се на вкус.
7.    В тиган се запържват две супени лъжици брашно с 50 милилитра олио, докато брашното стане златисто.
8.    Тиганът се сваля от огъня и, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, към запърженото брашно се налива прясното мляко.
9.    Застройката се прибавя към чорбата и готовата чорба отново се оставя да заври.
10.    След сваляне от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.
11.    Сервира се гореща, като по желание се подправя със счукан чесън поставен в оцет и лют червен пипер или счукани сухи, червени, люти чушлета.
-    Време за приготвяне: ~ 2 часа.
-    Енергийна стойност: 220 калории / порция.
-    За диабетици: 0,4 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.

Шкембе чорба - рецепта

GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви