Спаначени кюфтета
-спанак - 500 грама, изчистен и замразен или 750 грама пресен.
-картофи - 200 грама
-яйце - 1 брой
-сирене - 100 грама
-сол(според вкуса Ви)
-джоджен - една чаена лъжичка
-черен пипер - счукан, една чаена лъжица
-олио - 100мл.
1. Спанкът се бланшира в 1-2 литра подсолена вряща вода. Отцежда се и се оставя да изстине.
2. Изстисква се с ръце, за да остане колкото е възможно по-сух и се нарязва на ситно.
3. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват до готовност.
4. Отцеждат се и се намачкват с вилица, без да стават на пюре.
5. Нарязаният спанак и картофите се смесват в купа.
6. Към сместа се прибавят едно сурово яйце, натрошеното сирене, джоджена и черния пипер.
7. Сместа се омесва добре и се оформят топки с големина колкото на топка за тенис.
8. Топките се овалват обилно в брашно, като в същото време се притискват между дланите така, че да станат елипсовидни и приблизително с размера на дланта.
9. Пържат се в нагорещено олио до златисто кафяво, като от време на време се обръщат.
10. Изваждат се и се отцеждат върху домакинска хартия.
11. Сервират се със зелена салата, домати, краставици и сосове по Ваш вкус. От посоченото количество се приготвят около 14 кюфтета.
- Време за приготвяне: ~ 1 час.
- Енергийна стойност: 100 калории/бройка
- За хора с диабет: 1 кюфте = 1 ХЕ(Хлебна Единица)
|