Спанак с ориз - за 4 порции
-500 грама спанак - изчистен
-100 грама ориз
-100 грама кашкавал
-100 грама свинска/пилешка/пуешка шунка
-2 супени лъжици домати от буркан или ? пресен домат
-3-4 супени лъжици олио
-Черен пипер, джоджен и сол на вкус
1. Спанакът се бланшира в един литър вряща, подсолена вода.
2. Отцежда се, оставя се да изстине и се нарязва на дребно.
3. Оризът се сварява в студена вода до готовност.
4. Прецежда се добре и още, докато е топъл, към него се добавят шунката, нарязана на дребни кубчета и счуканият черен пипер.
5. В тиган се загрява олиото и изцеденият спанак се запържва за околко 10 минути при постоянно бъркане. Прибавят се доматите и сух джоджен.
6. В йенска тенджерка(или малка тавичка) се нарежда долен ред от половината спанак.
7. Върху него се изсипва на равномерен пласт оризът с шунката.
8. Отгоре се разпределя на пласт другата половина от спанака.
9. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и се поръсва отгоре.
10. Запича се за около 20 минути(колкото да се зачерви кашкавалът).
- Време за приготвяне: ~ 1 час
- Енергийна стойност: ~ 400 калории на порция
- За хора с диабет: ~ 2 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|