Супа от коприва / 4 порции /
200 - 300 гр връхчета от млада коприва
250 - 300 гр картофи
30 мл олио
1 глава стар червен лук
1/2 морков
2 - 3 супени лъжици червени домати от буркан
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
Джоджен или целина и сол на вкус
1. Картофите се нарязват на дребно като за мусака.
2. Лукът се нарязва на ситно, а моркова се настъргва на едро ренде.
3. Така подготвените зеленчуци се поставят в тенджера, добавя се олиото, леко се посолява и се запържват при постоянно бъркане на слаб огън около 5 минути.
4. Долива се около един литър топла вода и се оставя да ври 15 -20 минути.
5. През това време измитите връхчета от коприва се бланшират за 2 - 3 мин във вряща вода.
6. Изваждат се, отцеждат се, нарязвят се на дребно и се прибавят към супата.
7. Прибавят се доматите и ситно нарязаните подправки.
8. Супата се застройва с 1 жълтък, разбит с киселото мляко и една щипка лимонтузу, като към тях се прибавя по 1 черпак от супата при постоянно бъркане. Накрая застройката се връща в супата и се разбърква добре на слаб огън.
Време за приготвяне - 40 минути
Енергийна стойност - 160 ккал/порция
За диабетици - 1 ХЕ / порция
|