Тиквички с гъби и ориз / 4 порции /
600 гр / 3 малки/ тиквички
250 гр гъби печурки
100 гр ориз
2 - 3 супени лъжици домати
50 мл олио
1 глава стар червен лук
Тароз /естрагон /, магданоз, черен пипер и сол на вкус
1. Олиото се загрява и в него се поставя измития ориз, като се пържи при постоянно бъркане на слаб огън, докато стане стъклен - приблизително 10 мин.
2. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички,ситно нарязаните гъби , разбърква се и се пържи още 2- 3 минути.
3. Прибавя се ситно нарязания лук, разбърква се и се пържи още 1 - 2 мин.
4. Добавят се доматите и подправките и сместа се изсипва в тавичка.
5. Залива се с вода в отношение 3 : 1/ вода : ориз /
6. Покрива се с фолио и се пече около 35 - 40 мин на 180 С, като последните 5 минути фолиото се маха.
Време за приготвяне - 1 час
Енергийна стойност - 217 ккал/порция
За диабетици - 2 ХЕ/порция
|