Зеле
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Информация за зелето

По всяка вероятност зелето се е разпространило от древния Рим, където е било широко използвано както за храна, така и за лечение. Смятали го за полезно и способно да увеличава устойчивостта на организма към много заболявания. Полезно е при язвена болест, заболявания на черния дроб, авитаминози, подагра, захарен диабет. Сок от зеле способства заздравяването на рани. Цели зелеви листа, наложени на болното място, се използват при подагра, радикулити, ревматизъм. Високото съдържание на целулоза в зелето влизяе благоприятно върху перисталтиката на червата и на чревната микрофлора. Зелето съдържа всички витамини, включително Vit U, който увеличава епитализацията на лигавицата на стомаха и червата и потиска развитието на язвения процес на тези органи. Тартроковата киселина, която се съдържа в зелето, не позволява преобразуването на въглехидратите в мазнини и предпазва организма от затлъстяване. Тази киселина е неустойчива на топлинна обработка, но при изготвяне на туршии се запазва. Йодът е в достатъчно количество, което прави зелето незаменима храна при болести на щитовидната жлеза. Поради ниското съдържание на азотни вещества е подходящо за болни с бъбречни заболявания и захарен диабет. В 100 грама зеле се съдържат 1,4 грама белтъчини, 0,2 грама мазнини, 4,6 грама въглехидрати, 1,5 грама целулоза и само 26 калории. Киселото зеле е ценна храна, която улеснява храносмилането, поради наличието на млечна киселина. В него се запазват витамините от група "B" и "C". За да се запазят качествата му при готвене то трябва да се готви с малко мазнина и да се загрява постепенно.
GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви