Зелен боб плакия (4 порции)
400 гр замразен или пресен зелен боб
1 глава стар лук
1/2 морков
50 мл олио
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица червен пипер
2 -3 супени лъжици домати от буркан или половин пресен
2 -3 скилидки чесън
1/2 връзка копър
Кисело мляко за гарниране
1. Изчистеният, измит и нарязан на половинки боб се запържва за около 5 минути в олиото.
2. Добавят се ситно нарязания лук, морков, сол на вкус и се пържи при постоянно бъркане още 5 минути.
3. Прибавя се червения пипер, разбърква се и веднга се залива с топлавода, така че да покрие боба.
4. Вари се на бавен огън до готовност - около 45 минути.
5. Накрая се прибавят доматите, ситно наразания чесън и денето се сгъстява с брашното, предвартелно размито с малко студена вода.
6. След сваляне от огъня се поръсва с нарязания копър.
7. Сервира се с кисело мляко по желание.
- Време за приготвяне - 1 час
- Енергийна стойност - 177 ккал/порция
- За диабетици - 1/4 ХЕ на порция
|