Зрял боб чорба(8 порции)
300 грама зрял боб
1 глава стар червен лук
Половин зелена чушка
Половин морков
Джоджен, девисил, целина и калофер по желание
1. Добре измитият боб се залива със студена вода, колкото да го покрие два сантиметра и се оставя да заври.
2. След като ври 5-10 минути водата се излива, бобът отново се измива много добре със студена вода, налива се вода в количество два пъти повече от боба и се оставя отново да заври.
3. Когато заври се добавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. По желание могат да се прибавят 1-2 скилидки чесън.
4. Когато бобът е почти сварен се посолява на вкус.
5. Преди сваляне от огъня се прибавят нарязаните на ситно пресни или сухи джоджен, девисил и целина.
- Време за приготвяне: час до час и половина.
- Енергийна стойност: 90 калории на порция.
- За диабетици: 1,5-2,0 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|