Зрял боб яхния(6 порции)
1 глава стар лук
300 грама зрял боб
1/2 зелена чушка
1/2 морков
Джоджен, 1-2 скилидки чесън.
Целина, девисил, по желание - калофер
50 милилитра олио
2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица червен пипер
Сол на вкус
3-4 супени лъжици домати от буркан или пресни рендосани.
1. Добре измитият боб се залива със студена вода така, че го покрие с два сантиметра и се оставя да заври.
1. След като поври 5 - 10 минути водата се излива и боба отново се измива много добре на течащта студена вода.
3. Залива се със студена вода в отношение 1:3 и се оставя да заври.
4. Когато заври се добавят нарязаните на ситно лук, морков, чушка и 1-2 скилидки чесън.
5. Котлона се намалява и боба се оставя да ври на бавен огън.
6. Когато е почти уврял се посолява на вкус.
7. Преди сваляне от котлона се прибавят ситно нарязаните пресни или сухи подправки.
8. Приготвя се запръжка по следния начин: Олиото се загрява и в него се запържва до златисто брашното при постоянно бъркане с дървена лъжица. След това тиганът се сваля от котлона, добавя се една супена лъжица червен пипер и, при непрекъснато бъркане, доматите. Ако са от буркан не е нужно запръжката да се доизпържва, а ако са пресни - се пържи още 3-5 минути на умерен огън. Така направената запръжка се изсипва в сварения боб и се разбърква добре. Поставя се на котлона, докато заври отново.
- Време за приготвяне: ~ два часа
- Енергийна стойност: 350 калории / порция
- За диабетици: 3,0 - 3,5 ХЕ(Хлебни Единици) на порция.
|